Gemak dient de mens?

“Google, lampen aan” hoor ik de mevrouw vanavond op het NOS-Journaal zeggen tegen haar spraakgestuurde Google assistent. Het item betreft onrust over de privacy; Google wordt er van verdacht stiekem mee te luisteren via deze slimme digitale huisbutlers. Ik heb echter een totaal andere zorg, namelijk het gemak wat dit met zich meebrengt om nóg meer in onze luie stoel te kunnen blijven zitten.

Onderzoek van de Wereld Gezondheid Organisatie toont aan dat er een verband bestaat tussen sedentair gedrag en een verhoogde kans op vroegtijdig overlijden.

Iedereen weet dat bewegen goed voor je is, maar het wordt ons toch vaak verdomd moeilijk gemaakt. Want waarom zou je de trap nemen als daar een verleidelijke roltrap naast ligt? En waarom naar boven lopen om je kroost te roepen voor het eten terwijl een WhatsApp sturen waarschijnlijk een groter effect heeft aangezien ze toch al vergroeid zijn met hun smartphone?

De gewone zelftrapfiets is een bedreigde fietssoort geworden; we stappen massaal over naar de E-bike. Boodschappen doen we online, waarbij de bierkratjes tot in je voorraadkast gebracht worden. En eenmaal zittend achter je beeldscherm om te werken hoef je er gedurende de eerstvolgende uren niet meer achteruit. Ordners zijn er niet meer, laat staan kasten om ze uit te gaan halen.

Gemak doodt de mens!

Misschien moet het spreekwoord aangepast worden: “Gemak doodt de mens” als een soort spreuk zoals op de pakjes sigaretten te lezen is. De vraag is of het de keuzes en het gedrag van mensen zou beïnvloeden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kinderen van deze tijd, die opgroeien in een wereld vol digitale verleidingen. Zij hebben het als geen ander nodig om het goede voorbeeld te krijgen en uitgedaagd te worden om minder te zitten en meer te bewegen.

Gedragsverandering; weten wat goed voor je is, maar het dan ook nog doen. Helaas, of gelukkig, is dat iets wat de slimme Google assistent nog niet voor jou kan doen.

gerelateerde artikelen

Nieuw!

De Gouden Weken

Start het nieuwe schooljaar vol beweging!

Je bent er bijna!

Dank je wel!

Bevestig je aanmelding

Trek een sprintje naar je mailbox en klik op de link in de mail om je aanmelding te bevestigen. Hinkel voor de zekerheid ook even langs je spambox.

Tot snel, tot Wieblie!

Bedankt

Het is gelukt!

Jij bent een échte Wieblie!

Trek een sprintje naar je mailbox voor verdere informatie en hinkel voor de zekerheid ook even langs je spambox. Tot ziens, tot Wieblie!

Aanmelden gratis account

Het is gelukt!

Bedankt voor je aanmelding.
Jij bent een échte Wieblie!

Trek een sprintje naar je mailbox voor verdere informatie. Hinkel voor de zekerheid ook even langs je spambox. 

Tot ziens, tot Wieblie!